Eindelijk groot, maar je weet het nog steeds niet

Tips voor het (vervroegde) dertigersdilemma

Door Simeon Karsten & Wing Yan Man

‘Vind je passie! Haal het beste uit jezelf! Wat is jouw zin van het leven?!’ Waar hij vroegâh alleen opduikelde op de buis lijkt het wel alsof E. Ratelband tegenwoordig het brein is achter elke coach, self-help boek of podcast. De druk om op zoek te gaan naar onze innerlijke übermensch is hoog. Zeker voor ons millennials, die het ‘geluk’ heeft om zelfs te mogen kiezen tussen bloemkoolrijst of bietenburgers. Jezelf een burnout in werken met een corporate carrière of toch liever met je laptop vertoeven op Bali? Je mag dan eindelijk ‘groot’ zijn, maar wat als je nog steeds niet weet wat je wilt?

Wij, Simeon en Wing, hebben een lange weg van faalacties en therapie achter de rug om eindelijk te kunnen zeggen dat we iets doen waar we van houden. Of dit voor altijd is? Wie weet. Die depressie en burn-out een paar jaar geleden hadden wij ook niet voorspeld. Aangezien we in een tijd leven waarin elk moment blijkbaar in een post-apocalyptische Will Smith film kan veranderen, is het wel realistisch om constant te streven naar het zekere? Wij geloven dat je niet alles in een 5 jarige Google calendar kan plannen. Juist voorbereid zijn op het onzekere en gegarandeerde tegenslag maakt je weerbaar voor welke keuze je ook gaat maken. Het accepteren van het onbekende, het imperfecte. Leuk, maar hoe dan? Een paar gratis tips.


1. Doe het licht aan.

Van ‘wat ga ik kijken op Netflix’ tot aan ‘waar ben ik in vredesnaam mee bezig’, als millennials zullen we altijd leven met twijfel. De perfecte keuze bestaat niet. En niks doen, blijven zwelgen in een donker, filosofisch dal, daar wordt niemand vrolijk van. Dus creëer je eigen lichtpuntje door actie te nemen: Kies gewoon voor havermelk of regel die sabbatical. Is het wel in de juiste richting? Dat weet je niet en maakt ook niet uit. Van actie komt reactie en zo kom je snel genoeg achter wat je wel en niet wilt. Bespaart de barista ook weer wat tijd.

2. Kijk verder dan de swipe

Je cloud foto’s zijn uitgelekt, je krijgt onverwachts een lil’-jij of je baas vertikt het jou die promotie te geven: Het leven is onvoorspelbaar. Bereid je daarom voor op gegarandeerde tegenslag door te investeren waar het leven wel om draait. Onvoldoende tijd met geliefden is waar mensen op het sterfbed antwoordden het meeste spijt van te hebben. Stop het Tinder gedrag (waar een Machu Picchu foto automatisch een left swipe is) en investeer in relaties. Ja, zelfs die confronterende, want die leren juist zoveel over wie je bent en waar je voor staat. Immers, jouw toekomstige Great Gatsby huis vult zich niet vanzelf.

3. Let it go!

Je hebt het voor elkaar, je doet waar je zin in hebt, je hebt de juiste mensen om je heen, dit is het! Of toch niet? Het ideale plaatje dat je nu hebt ingeprent staat niet stil. De omgeving verandert en daarmee jouw behoeftes. Euforie of emo, alles is onvermijdelijk tijdelijk. Gelukkig maar, want wekelijks sippen aan de tomatensapjes in business class is ook maar saai. Durf jouw persoonlijke dogma los te laten door in te spelen wat echt bij jou past. Ongeacht hoe sceptisch en goed bedoeld de adviezen van anderen ook mogen zijn. Mocht je hier niet uitkomen, begin dan weer bij tip 1!

Na samen te hebben gewerkt op het Icarus Festival Amsterdam in 2018 heeft Wing Yan Man (oprichter van 3310 - School for Millennials) Simeon Karsten (oprichter van Vitamine Z) benaderd als partner met een missie. Samen hebben ze de show ‘Holy Sh*t Show - Finding purpose in the Land of Milk & Money’ (binnenkort te zien op de Universiteit Twente Bedrijvendagen) en de Young Professional workshop ‘Tell me what you really, really want - How to choose & survive at work and in life when you don’t know’ ontwikkeld. Voor meer informatie, bezoek www.3310.school/y-program of email naar hello@3310.school.


Wing Yan Man